Geschiedenis

   Om de geschiedenis van onze moskee helder weer te geven, is het van belang om nog verder terug te gaan dan de bouw van de moskee in 1991. Midden jaren '70 begonnen de eerste gastarbeiders zich in Maassluis te vestigen. Rondom Maassluis was genoeg werk. De kassen bevinden zich immers op fietsafstand en ook de haven van Rotterdam was niet al te ver weg. In de grote steden was het erg moeilijk om aan een fatsoenlijke woning te komen. Omdat de meeste gastarbeiders eind jaren '70 zich met hun gezin herenigden, was er grote behoefte aan woningen waarin je fijn met je gezin kon wonen.

   Het pittoreske Maassluis bood uitkomst. In de Gemeente Maassluis werden op dat moment veel woningen opgeleverd. Veelal betroffen dit galerijflats in de Burgemeesterswijk. Met de komst van de eerste generatie groeide de behoefte om na een dag hard werken, samen te komen met soortgenoten voor het belijden van gemeenschappelijke religie: de Islam. Niets was zo fijn als na een week hard werken van dagen van meer dan 12 uur, in het weekend samen met je broeders gezamenlijk het gebed te verrichten en  zich spiritueel te voeden.

   Aan de Brouwerijstraat in Maassluis werd voor dat moment een geschikte locatie gevonden voor de Marokkaanse gemeenschap in Maassluis. Omdat steeds meer mensen het mooie Maassluis ontdekten en de stad steeds meer werd bewoond, werd het moskeetje aan de Lange Boonestraat al snel te klein.

   Op een zondagmiddag eind jaren '80 kwamen ongeveer 40 a 44 Mannen (hoofdletter M) bij elkaar en spraken de wens uit om op zoek te gaan naar een geschikte locatie voor het bouwen van een moskee. Op die zelfde middag werd er, voor de avond viel, 100.000 gulden op tafel gelegd! De toon was meteen gezet en de kleine gemeenschap was tot op het bot gemotiveerd de moskee snel te bouwen. De zuurverdiende guldens werden zonder gemaar snel bij elkaar gesprokkeld. De vrouwelijke leden van de gemeenschap doneerden massaal hun goud (delen van hun eigen bruidsschat!). Vrijwilligers trokken het land door en reisden zelfs heel Europa af om zich in te zetten voor het Huis van Allah.

   Met de Gemeente Maassluis werden de gesprekken gevoerd. De Gemeente heeft altijd (en nog steeds) een zeer constructieve houding jegens de komst en latere uitbreiding van de moskee gehad.

   Om de lokale economie te stimuleren besloot het bestuur een plaatselijke aannemer in te schakelen. De keuze viel op Warnaar. Ook zij waren bereid snel mee te helpen de moskee te realiseren. Gaandeweg de bouw stelden zij zich ook zeer flexibel op indien er iets gewijzigd moest worden aan het plan.

   In Juli 1991 was het dan zo ver: de officiële opening! De toenmalige Burgemeester werd met mierzoete koekjes en warme muntthee ontvangen. Het was een feestelijke dag. Daarnaast was het ook een zeer emotionele dag. De mannen die zich kei en keihard voor deze moskee hebben ingezet, waren apetrots op het eindresultaat. Dit alles hebben zij gedaan om het Welbehagen van Allah te verkrijgen.

   In 1994 heeft er nog een grote verbouwing en uitbreiding plaatsgevonden. Jaarlijks wordt het gebouw onderhouden door vrijwilligers die zich voor deze Zaak willen inzetten.